Η Φιλοσοφία - ο σκοπός μας

 Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για βιοκλιματική δόμηση. Απ΄ όσο διαπιστώνουμε όμως, ο όρος αφορά σχεδόν αποκλειστικά στον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου και τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας. Τα βιοκλιματικά σπίτια κατασκευάζονται κατά τα άλλα με συμβατικά υλικά, όπως τσιμέντο, σίδερο, PVC, αλουμίνιο κλπ, τα οποία για να παραχθούν απαιτούν μεγάλο ενεργειακό κόστος, επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον και πιθανότατα την ανθρώπινη υγεία (σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου).  

 Αποφασίσαμε λοιπόν στις δικές μας κατοικίες, να μην αρκεστούμε στο να αξιοποιήσουμε τα οφέλη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των μέσων για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά να δώσουμε την δέουσα βαρύτητα και στα υλικά.
  
 Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά υλικά όπως πέτρες, λάσπη, ξύλο, άχυρο κλπ, που είτε προσφέρονται σε αφθονία στη φύση, είτε είναι ανακυκλώσιμα. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι δε χρειάζονται μεγάλη ή ενεργοβόρα επεξεργασία, έχουν μικρό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος - με αποτέλεσμα να έχουν τα κτίρια χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα τόσο στην κατασκευή  όσο και στη λειτουργία τους (έως  90% περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας από ένα συμβατικό κτήριο), είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και εναρμονίζονται καλύτερα με το φυσικό περιβάλλον.Ο σκοπός μας

 Μετ' από τον αρχικό σκεπτικισμό,περάσαμε στην έρευνα και μελέτη και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η κατασκευή κτιρίων αποκλειστικά με φυσικά υλικά είναι όχι μόνο εφικτή αλλά (κατά την γνώμη μας) και επιβεβλημένη, τουλάχιστον ότι αφορά κατοικίες,σχολεία και νοσοκομεία.
Έτσι λοιπόν βάλαμε σκοπό να προωθήσουμε αυτόν τον τρόπο κατασκευής.

 Το ζητούμενο είναι τώρα να μπορέσουμε να κάνουμε και τον κόσμο να εμπιστευθεί το τρόπο κατασκευής μας.

 Γι' αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το thearchanesproject.blogspot.gr.
Μέσω του blogspot μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά τις εργασίες κατασκευής των κατοικιών on line.
 Μπορείτε να δείτε τις κατοικίες να σηκώνονται σιγά σιγά, από τα πέτρινα θεμέλια μέχρι την τοποθέτηση της στέγης.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για απορίες, ερωτήσεις και παρατηρήσεις.
Και βέβαια αν δεν σας είναι αρκετή η ενημέρωση από μακρυά, μπορείτε να μας επισκεφτείτε για να δείτε από κοντά τις κατοικίες, είτε στο στάδιο της κατασκευής είτε όταν έχουν αποπερατωθεί.

 Όντως οι πρώτες κατοικίες που χτίζονται μ'αυτόν τον τρόπο, ξέρουμε πολύ καλά ότι θα κάνουμε κάποια λάθη. Δεν μας πειράζει και τόσο. Θα καταγραφούν,θα διορθωθούν και θ' ανακοινωθούν.
  
back to top